Ostrovy nic nevyřešily

30.11.2013 15:43

Kdo čekal, že po předposlením závodu bude pořadí v poháru ve velké míře potvrzeno, se škaredě zmýlil. Místo vyjasnění na čele pohárových stupínků se situace v některých případech ještě více zašmodrchala a v jiných se naopak nic nezměnilo. Poslední šotolinová soutěž této sezóny totiž vůbec nevyšla vedoucím závodníkům v obou kategoriích a ani Vláďa Kubiny ani Mirek Hložánek soutěž po haváriích nedokončili.

Vláďu to nemusí až tak mrzet, protože má i tak dosti velký bodový náskok a aby zvítězil v letošním poháru stačí mu dojet nejhůř na 13 místě. Ale jak všichni víme, jednak je poslední krůček ten nejtěžší a navíc jízda na jistotu je nejvíc riskantní.... Navíc druhý v pořadí Karlos Schamberger nemůže již nic ztratit. V celkovém pořadí ho na druhém místě již nemůže nikdo předběhnout, ale aby dostihl Vláďu musí ve Finsku v první řadě vyhrát. Zato boj o celkové i "čtyřkolkové" třetí místo bude určitě velmi zajímavý, O něj se budou rvát tři závodníci: Pepa Schernstein, Lukáš Zbranek a Lukáš Kolář. Tipovat nyní kdo je favoritem na bronzový stupínek je velmi nevyzpytatelné, protože ani jeden z nich se v posledních třech závodech nevyvaroval chyb.

Situace u dvoukolek je taktéž zajímavá. Mírovi Hložánkovi jakoby ke konci sezóny docházel dech a v posledních dvou závodech nebodoval. Navíc po Británii se k němu přiblížili Míra Slaný a také v posledních závodech bodově úspěšný Ivoš Silný. Z bodových odstupů je jasné, že tito tři si v předokolkách rozdělí stupně vítězů, nikdo jiný už do bojů o celkové pódium nemůže zasáhnout. To neznamená, že i ostatní závodníci můžou hrát v rozdělení bodů velkou roli.

V absolutním pořadí týmů se IF Motorsport vzdálil BRNO Racing Teamu a rozdíl mezi nimi je nyní šest bodů a z dosavadních výsledků je jasné, že IF je i přes tento malý rozdíl velkým aspirantem na vítězství v týmech. Ostatně jak jsme již avizovali pohár za vítězství v kategorii 4WD již s předstihem získal právě IF Motorsport a v kategorii 2WD naopak BRNO Racing Team.

Když to shrneme, je o "zábavu a napětí" ve Finsku postaráno. Věříme, že se posledního závodu zúčastní co nejvíce jezdců, aby toto vyvrcholení letošní sezóny mělo adekvátně početné startovní pole.