Preview 5. Rally USA

03.09.2013 16:35

Po třech asfaltových soutěžích se opět dočkali příznivci šotoliny a mohli si tak užít několika amerických zkoušek na nezpevněném povrchu. Soutěž nabídla skoro 71 kilometrů většinou rychlých šotolinových zkoušek. Do soutěže odstartovalo celkem 18 závodníků a cíl spatřila přesně polovina z nich. A v cíli jsme měli jednu velkou premiéru - prvního slovenského jezdce Tomáše Adama, který si navíc vedl velmi dobře, ale popořadě....

První dvě zahřívací zkoušky naznačily, že v celkovém pořadí se nadále budou pohybovat v čele favorité z předchozích podniků Vláďa Kubini a Karel Schamberger, kteří obsadili první resp. třetí pozici. Mezi ně se s "dvoutisícovkou" vměstnal Lukáš Zbranek, který překvapivě zvítězil v první zkoušce. Až za prvními třemi s větším odstupem se odehrával souboj zbylých "dvoutisícovek". Ve skupině předokolek to nejlépe rozjeli Tomáš Drbal a Tomáš Adam, kterých v prvním servisu dělilo od sebe 73 setin. Vítěz posledních dvou podniků Honza Dostál zatím držel třetí pozici s odstupem cca 14 sekund. Zajímavostí je, že pravidelní účastníci otec a syn Schernsteinové vypadli svorně na druhé zkoušce...

Ve druhé sekci hned na třetí zkoušce bohužel přehnal své snažení těsně před cílem Zbranek, který poškodil svůj vůz natolik, že musel odstoupit. I díky tomu se na třetí místo celkové po této zkoušce dostal s dvoukolkou Drbal, ale ne na dlouho, hned na dalším testu havaroval a jeho místo převzal další předokolkař Adam. Po páté zkoušce tak celkově už vedl Kubiny před Schambergerem o slušných 20,19, za nimi vodil velmi rychle dvoukolku Adam s odstupem půldruhé minuty a až za ním sváděly souboj dvoutisícovky Neveselého a Mazance, ke kterým se výrazně přiblížil Kolář.

Ve třetí sekci se nedošlo k žádné havárii a tak se zbytek závodního pole sešel znovu v třetím servisu ve stejném složení jako v druhém. Posuny na pozicích nastaly až po 7 zkoušce. Tady zaútočil Lukáš Kolář a přeskočil ze šestého na čtvrté místo a to jen těsně za Adama a vypadalo to, že v dalších zkouškách se před něj se silnějším vozem bez problémů dostane. Ale k velkému překvapení Tomáš Adam svou pozici statečně držel a navíc bezkonkurenčně vládl všem dvoukolkám. Na sedmém místě celkově se pohyboval druhý ve skupině 2WD Drbal. V sedmém testu havaroval vedoucí muž poháru Hložánek, kterému se sice podařilo dojet do cíle, ale s velmi poškozeným vozem a s velkou ztrátou.

V poslední sekci došlo pouze k odstoupení Neveselého ze souboje dvoutisícovek v devátém testu, což určilo i konečné pořadí. Poslední - desátá zkouška již neznamenala žádnou změnu v pořadí. První celkově a v 4WD opět skončil Vláďa Kubini, který nadělil druhému Karlovi Schambergerovi nadělil skoro stejně jako v předešlém podniku. Největším překvapením však je celkové třetí místo dvoukolky Tomáše Adama, který za sebou nechal ještě další dvě čtyřkolky! Jako druhý ve skupině 2WD skončil Honza Dostál a třetí místo bral nováček v seriálu Dušan Mikulec.