Vyhlášení výsledků sezóny 2013

20.12.2013 08:30

Dnes proběhlo slavnostní vyhlášení poháru RBR Peugeot Czech Cupu za rok 2013. Organizátoři děkují především všem jezdcům za kvalitní výkony ostatně celkové výsledky ukazují, že se tu sešlo dostatek kvalitních jezdců. Záměrem pořadatelů bylo založit pohár, kde především kvalita a spolehlivost bude vítězit nad samotnou rychlostí. A z výsledků je patrné, že tzv. "střelci" neměli šanci v tomto Cupu uspět. Jak již bylo na facebooku avizováno, chystají se na příští sezónu určité změny v pravidlech, které mají za úkol přivést ještě početnější startovní pole než letos. O návrhu těchto změn byla veřejnost informována a do konce letošního roku se k nim může každý vyjádřit. Jedno je však jisté Cup pokračuje i v sezóně 2014 a organizátoři si přejí co možná největší účast.

Absolutní pořadí ovládly vozy skupiny 4WD, přestože ještě v polovině seriálu byly v popředí i vozy s předním náhonem. Ale hlavně šotolinové podniky v závěru ukázaly výkonostní rozdíly u obou skupin. Již před posledním závodem bylo prakticky rozhodnuto o vítězi, kterým se stal zcela po zásluze Vláďa Kubini, který se usadil na čele již po třetím podniku. Tento rychlý a spolehlivý jezdec se prezentoval výbornou formou na všech površích a po celou dobu sezóny. Výpadek u něj nastal na druhém Česku, kde skončil již ve druhé zkoušce, a technická závada ukončila jeho působení v Británii. Jinak jeho vítězství bylo opravdu "bezproblémové". V závěsu za ním se sice držel Karel Schamberger, ale nedařilo se mu Vláďu porážet, přestože některé souboje byly velmi velmi těšné. Naopak Karel si musel hlídat i záda, protože v závěru se za ním formovala silná čtveřice pronásledovatelů, kteří za ním bodově nebyla moc daleko. Nakonec nejblíže v konečném účtování skončil Pepa Schamberger, který bral bronzový stupínek o pět bodů před dotírajícím Lukášem Kolářem, který byl nejúspěšnějším jezdcem s S2000.

Je asi zbytečné komentovat zvlášť skupinu 4WD, která naprosto kopírovala absolutní výsledky, tudíž seznam oceněných je naprosto stejný:

Největší bitva o konečné pořadí se udála  u dvoukolek. To, že tato skupina patřila po celou sezónu k nejvyrovnanější, vydrželo až do cíle posledního závodu. Před posledním závodem bylo ve hře prakticky celé pódium, kdy si mohli první tři v pořadí klidně prohodit pořadí. Nakonec však zůstalo vše při původním a Mirek Hložánek zajel tzv. zajišťovací jízdu a uhájil tak prvenství v letošním ročníku. Je potřeba uvést, že se mu podařilo vyhrát sezónu bez toho, že by zvítězil v jediném závodu a nebýt neúčasti v Německu a vypadnutí (jediné!) v Británii, měl by titul jistý už před posledním závodem. Druhé místo uhájil v posledním závodu Mirek Slaný a to o pověstné prsa Vietnamské závodnice - o 1 bod před Ivo Silným. Uznání však Mirkovi právem patří, protože celou sezónu jezdil se stařičkou bábinkou 106 a ikdyž Ivo na poslední tři závody nasadil daleko silnější a rychlejší 206 a mocně se dotahoval na čelo pořadí, pohár za druhé místo putuje do Brna.

Co se týká týmových ocenění tak jak v absolutním pořadí, tak i ve skupině 4WD je situace totožná: triumf slaví IF Motorsport v čele s Vláďou Kubinim a Liborem Tomečkem. Do posledního podniku jim na záda dýchali pánové z BRNO Racingu Teamu s hlavní postavou - Kájou Schambergerem, kterého půl sezóny doplňoval Lukáš Kolář. MOTORSPORT ČERNOUSY si svůj bronzový stupínek držel a hájil skoro celou sezónu. Zde byl hlavní postavou Pepa Schernstein, kterého část sezóny dokonce doplňoval dvoukolkář Honza Dostál.

Týmové pořadí u skupiny 2WD jasně ovládla dvojice Mirků Hložánka a Slaného z BRNO Racing teamu, kteří jasně opanovali celou sezónu. Velká škoda, že se celého seriálu nemohl zúčastnit Honza Dostál, protože spolu s Pepou Schernsteinem juniorem, mohli být velmi vážným konkurentem v boji o celkový triumf v týmovém hodnocení skupiny 2WD. Na třetí místo dotáhli Ivo Silný a Martin Zbořil svůj Adell Mogul Racing Team a možná být soutěž delší, mohlo to být zajímavější.....

Co říci na závěr: Sezóna 2013 je historií, nový ročník 2014 je před námi v novém kabátu a doufáme, že s podstatně silnějším obsazení. 

Organizátoři přejí všem jezdcům a fanouškům šťastné a veselé Vánoce a vše nejlepší do nového roku 2014!